Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44441
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kwaśnica

Kwaśnica Ewelina_b
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego np łopatki, szynki, lub schab
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • kilka zieren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Kwaśnica jest bardzo dobra, zwłaszcza na zimowe dni.

Etapy przygotowania

Mięso i cebule pokroić w kostkę, przesmażyć. W garnku zagotować ok 3 l  wody, dodać ziarekna pieprzu i ziela. Do wywaru dodać mięso i cebulę, gotować chwilę, następnie dodać kapustę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek. Z mąki i masła zrobić zasmażke dodać do zupy. Na koniec wlać śmietanę,  chwilę pogotować.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.1.2010

Skoro nazwałaś tę zupę "Kwaśnica" - to niby mam rozumieć, że co? Podróbka? Trzeba było napisać "Zupa a`la kwaśnica", czy coś podobnego i byłoby OK. Pytałam dzisiaj górali, czy widzieli kiedyś kwaśnicę z zasmażką na schabie? Nikt o czymś takim nie słyszał. Może to po prostu "Kapuśniak"?

 
29.1.2010

Nie pisłam ze to jest oryginalna kwaśnica, Każdy zmienia przepisy według swojego uznania.

 
29.1.2010

kwaśnica z zasmażką? na łopatce, szynce lub schabie? Górale by Cię za taką profanację zlinczowali ;) To jest jakaś zupa z kapustą - na pewno nie kwaśnica!





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282