Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kwaśnica

Kwaśnica Ewelina_b
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego np łopatki, szynki, lub schab
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • kilka zieren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Kwaśnica jest bardzo dobra, zwłaszcza na zimowe dni.

Etapy przygotowania

Mięso i cebule pokroić w kostkę, przesmażyć. W garnku zagotować ok 3 l  wody, dodać ziarekna pieprzu i ziela. Do wywaru dodać mięso i cebulę, gotować chwilę, następnie dodać kapustę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek. Z mąki i masła zrobić zasmażke dodać do zupy. Na koniec wlać śmietanę,  chwilę pogotować.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.1.2010

Skoro nazwałaś tę zupę "Kwaśnica" - to niby mam rozumieć, że co? Podróbka? Trzeba było napisać "Zupa a`la kwaśnica", czy coś podobnego i byłoby OK. Pytałam dzisiaj górali, czy widzieli kiedyś kwaśnicę z zasmażką na schabie? Nikt o czymś takim nie słyszał. Może to po prostu "Kapuśniak"?

 
29.1.2010

Nie pisłam ze to jest oryginalna kwaśnica, Każdy zmienia przepisy według swojego uznania.

 
29.1.2010

kwaśnica z zasmażką? na łopatce, szynce lub schabie? Górale by Cię za taką profanację zlinczowali ;) To jest jakaś zupa z kapustą - na pewno nie kwaśnica!





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!