Przepisy kulinarne
Niedziela, 20 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 210 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 dag suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 4 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
  • 8 ziarenek jałowca
  • 5 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól, grubo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować. Włoszczyznę obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół i opiec nad gazem.

Żeberka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, cebulę, jałowiec. Wsypać Ziarenka Smaku. Zalać 2 litrami gorącej wody. Gotować ok. 30 minut, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso obrać z kości, pokroić, odłożyć.

Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wywarem. Grzyby pokroić i wraz z wywarem grzybowym dodać do zupy. Gotować około 30 minut.

Dodać mięso, pieprz, cukier. Jeśli trzeba, posolić. Kapuśniak można podawać z kleksem gęstej śmietany.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!