Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44223
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce  ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego połówki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń i nać)
  • ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Jedna z najbardziej znanych zup

Etapy przygotowania

1. Groch przebrać, wypłukać, namoczyć w wodzie ok. 30 minut.

2. Przebrany groch zalać zimną wodą i gotować, od czasu do czasu mieszając.

3. Wędzonkę zagotować w całości wraz z pokrojonymi w kostkę włoszczyzną i ziemniakiem. Osolić do smaku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.

4. Miękką wędzonkę wyciągnąć i pokroić w kostkę wg uznania, po czym wrzucić z powrotem do garnka.

5. Cebulę zezłocić na patelni i dodać do całego wywaru.

6. Ugotowany na miękko groch dodać do wywaru i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.

7. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę, po czym wlać do zupy.

8. Całość zagotować i odstawić.

Smacznego!

       


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210