Przepisy kulinarne
Czwartek, 27 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Botwinka

Botwinka ewa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • * 600 g kości wieprzowych na wywar
  • * 1 pęczek botwiny
  • * 2 marchewki
  • * 1 pęczek natki pietruszki
  • * 1 pęczek natki selera
  • * 700 g ziemniaków
  • * 2 liście laurowe
  • * 2 ziarna ziela angielskiego
  • * 200 ml słodkiej śmietany
  • * 3 łyżki mąki
  • * woda
  • * do smaku: sól, pieprz, cukier, ocet i maggi
  • * świeżo pokrojony koper

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu.

Etapy przygotowania

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
Gotować około 10 minut.
Dodać ocet, pieprz, maggii cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5