Przepisy kulinarne
Czwartek, 18 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44178
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wege

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarta z serem pleśniowym

Tarta z serem pleśniowym  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Kaloryczność: 550 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • sól
  • mąka do podsypania
  • Farsz:
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania

Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

Farsz : cebule obrać, posiekać, poddusić na oleju. Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć, poddusić chwile razem z cebulą. Ciastem wylepić formę na tartę, uformować brzeg, ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180°C.

Ser pleśniowy pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażony szpinak ułożyć na cieście, zalać masą śmietanowo-serową. Posypać siekanymi orzechami włoskimi. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404