Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 24 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44342
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kiszona kapusta w beczce

Kiszona kapusta w beczce bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • kapusta poszatkowana (u nas na krajalnicy do chleba)
  • sól - 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty
  • cebule (u nas 4)
  • 3 jabłka
  • liscie laurowe
  • ziele angielskie
  • koper
  • kminek
  • zdrowa czysta noga lub nawet dwie ;)

włąsna kapusta z beczki - żadna kapusta z supermarketu czy woreczka jej sie nie równa ;)

Etapy przygotowania

Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z
kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm. Na dno beczki wrzucamy jabłka. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.
W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. W czasie ubijania
kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczac sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody.

Na koniec kapuste przykrywamy liscmi kapusty, przywalamy czyms
ciężkim, powinien byc np granitowy kamień, zakrecamy beczkę i odstawiamy do
pomieszczenia o temperaturze 18-22 st.C na ok 10 dni. po tym okresie kapustę należy
przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C. w ciemne miejsce. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro
zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów
nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta moze stac sobie przez cala zime i cieszyc nasze kubki smakowe :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
27.10.2009

Kaziku za twój ostatni komentarz to jestem gotowa wyniesc na ołtarze szczególnie ze neizle sie uśmiałam naprawde do łez;) jestes wielki :) :) a co tej reszty to sie juz przyzwyczaiłam ze 90% ludzkosci szczególnei w polsce czyta bez rozumienia a i patrzac na cos kieruja sie tylko wzorkiem a rozum i mózg przy tym wyłaczaja;) ps. ja tez sie chyba tutaj za mocno uniosłam... ale coz na punkcie mojego dziecka jestm wrozliwa a szczeoglnie jej małego defektu czyli własnie nadmiernej produkcji hormonu ktory odpowiada za owłosienie..

 
27.10.2009

A teraz co do tej nogi "dorosłego mężczyzny" ... Dziewczyny jeśli macie dzieci(synów!) to chyba dawno ich nóg nie ogladałyście ( no tak, bylaby "siara" mamie kulfony pokazywać ;) ), wyraźnie noga dziecka: brak żył(!) i skóra jest jednak DZIECKA, być może 10-12 letniego i jesli tak jest to wiele dzieci ma juz owłosienie tego typu na nogach. No i ciekawe jaki facet nosiłby, widoczne na zdjęciu(!!!) czerwone papcie, chyba , ze ...hmhmhm, a i to raczej nie. Tak więc jesli piszecie to piszcie coś przemyślanego, a nie na zasadzie chamskiegi i idiotycznego(!) "dosrania" Bernice, bo komus tam cos napisała niezbyt składnie wypowiadając swoje zdanie. Nie jestem w tym przypadku "advocatus diaboli" , bo i Bernika dostała po uszach ode mnie ale odpuście sobie głupie komentarze. DO ARKADIUSZA: zdaje się, że masz jakąś dziką satysfakcję przykładając komuś na zasadzie "kupą mości panowie", jak na razie to Twoje posty przeważnie sa typu "dosrywnego". Załóż jakiś mądry watek, wstaw przepis CZEGOŚ CO SAM ZROBISZ/robisz a nie podpierasz się tym co robi Twoja Żona, podejrzewamże sam jako mistrz rondla ziemniaki może byś obrał ale z ugotowaniem miałbyś problemy. Pozdrawiam

 
27.10.2009

Moniczka 25.10.2009 Bereniko ,nigdzie nie nie napisałaś że to noga dziecka,wygląda raczej na męską nogę,a ja jasnowidzem nie jestem. Nawet gdyby to była noga dziecka,nigdy bym nie wstawiła takiego zdjęcia ,w końcu kapusta to jest jedzenie,nie wygląda zachęcająco z nogą w beczce,dla mnie to obrzydliwe wygląda . I nie ma się tu o co obrażać,teraz prawie wszyscy kucharze przygotowują potrawy w rękawiczkach foliowych. To nie jest średniowiecze,możesz sobie ubijać kapustę czym chcesz ,ale to zdjęcie jest bardzo nie estetyczne. Moniczka Moniczko, jeśli chodzi o kucharzy w rękawiczkach ... nie pisz takich "dowcipów", Dziewczyno, zastanów się. Jeszcze ktoś w kalendarz kopnie czytając Twoje"mądrości".:D:D:D:D:D:D ...jeszcze powiedz, że nawet w TV to widziałaś :D:D:D





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56