Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 24 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana kamila1957
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 70 dag boczku wędzonego
  • 30 dag kiełbasy (może być nawet zwyczajna )
  • 4 duże cebule
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • jelita (jak na kiełbasę)

Jest to mało znany przepis,mam go ze stron Warmii.Trzeba spróbować jaka pycha.

Etapy przygotowania

  • ziemniaki,cebulę i czosnek trzemy jak na placki ziemniaczane (mikserem szybciej ) dodajemy sól i pieprze, musi być troszkę pikantne.
  • bocze  i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przetapiamy (odstawiamy do ostudzenia )
  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z tłuszczem
  • jelita dokładnie płuczemy nakładamy na lejek do nabijania kiełbasy
  • nakładamy lużno co jakiś czas jelita związujemy (robię to mocną nicią )
  • gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (wody nie solimy )

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.2.2013

A ktos wie jak zrobic w warunkach domowych kiszke, ktora nie bedzie przed upieczeniem taka gietka i wodnista tylko taka jak ta http://www.stolpolski.pl/files/produkty_zd/Kiszka-Ziemniaczana-z-W%C4%99dzo.png albo http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Wedliny-nietrwale/Kiszka-ziemniaczana-53758-big.jpgPrzyznam ze pierwszy raz mialem do czynienia wlasnie z taka kiszka sklepowa, ktora wyglada jak kielbasa i mozna ja przed pieczeniem nawet pokroic bez obawy ze sie farsz rozleje, a jak w domu zrobilem w/g przepisu z internetu, to sie srogo zawiodlem, ze kiszka wyglada jak balonik z woda, ktory w czasie przechowywania przecieka (woda z surowych ziemniakow przeciez sie naturalnie odsacza).

 
02.9.2009

Witam, można zamrozić ale ugotowaną, surowa by popękała.potem można podsmażyć na patelni ale super jest z grilla. albo włożyć do słonawej wody o podgrzać pozdrawiam

 
02.9.2009

Witam! Czy mozna zamrozić kiszke , jeżeli tak to czy surową czy też lepiej sparzoną? Pozdrawiam





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56