Przepisy kulinarne
Wtorek, 23 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44190
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • fasolka szparagowa 50-60 dag
  • tłuszcz 3-4 dag
  • mąka 3-4 dag
  • cebula 3 dag
  • pomidory 25-30 dag
  • mortadela 25-30 dag
  • koperek
  • sól
  • cukier

Pyszna potrawa, jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu.

Etapy przygotowania

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito.
Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody,
gotujemy do miękkości.
Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem.
mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min.
Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce.
W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2938

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207