Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Śniadania

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bułka drożdżowa

Bułka drożdżowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 1

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • niecałe 2,5 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek rozpuszczonej margaryny
  • 75 dag mąki
  • rodzynki

Stary przepis na przepyszną tradycyjną bułkę drożdzową. Idealna na śniadanie:)

Etapy przygotowania

1. Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

2. Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.

3. Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.

4. Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.

5. Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.

6. Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
15.10.2010

Na ten widok to aż ślinka leci ;)

 
11.10.2010

wygląda bardzo apetycznie;)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210