Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka z roszponką

Sałatka z roszponką
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 160 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • po 2 pomidory żółte i czerwone
  • czerwona cebula
  • 1/2 pęczka roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Etapy przygotowania

Pomidory umyć, pokroić w plastry.

Roszponkę umyć, rozdzielić listki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, zdjąć, osączyć z tłuszczu.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Szczypiorek drobno pociąć nożyczkami.

W płaskim naczyniu ułożyć pomidory, dodać roszponkę, cebulę, czosnek, całość posypać sezamem. Z octu, szczypty soli, pieprzu, i oliwy utrzeć sos i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem.

NASZA RADA :Pomidory pokrojone na sałatkę skrop jak najszybciej oliwą lub sosem na bazie oliwy, a zapobiegniesz utlenianiu się witaminy C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405