Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ryba w ciescie piwnym

ryba w ciescie piwnym febra45
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • szklanka jasnego piwa
  • * jajko
  • * trochę mąki ja dawałam tak ,,na oko" ale maksymalnie 3/4 szklanki
  • * sól
  • * pieprz
  • * cukier
  • * olej do smażenia
  • * 4 filety ryby (np. Mintaj)

prosty a troszkę inny sposób podania normalnej ryby

Etapy przygotowania

Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy do tego ubita pianę z białka. Ciasto ma mieć konsystencję  jak na naleśniki, może być nawet troszeczkę gęstsze.
Filety osuszamy papierowym ręcznikiem (chusteczką) aby wciągnąć nadmiar wody, jak tego nie zrobimy to ciasto będzie odpadać. Oprószamy sola i pieprzem i kroimy w paski szerokości ok 2-3 cm. Każdy pasek maczamy w cieście i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem - dość duża ilością. Dobrze by się smażyło w frytkownicy. Powinno się tak przyrządzoną rybę smażyć w głębokim oleju. Ale na patelni też dobrze wychodzi. Przyrumieniamy na złoto i gotowe!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
20.4.2010

pierwszy raz taka rybę w tym cieście jadłam u mojej cioci, rewelacyjnie smakuje





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36