Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rekin po chłopsku

Rekin po chłopsku Vanek1
Dodane przez:
Czas przygotowania: 160 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 1 filet z rekina-około 500g,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 Opakowanie mrożonki marchewki z groszkiem (400g)
  • 1 łyżeczka soli,
  • Pół łyżeczki pieprzu,
  • Pół łyżeczki chili
  • Łyżka stołowa estragonu,
  • Sok z polowy cytryny,
  • sól,pieprz do posypania z wierzchu potrawy,
  • Oliwa

Prosty przepis na pieczonego rekina. W przepisie można użyć każdy gatunek białej ryby.

Etapy przygotowania

1) Z filetu usuwamy fragment kręgosłupa. Po opłukaniu pod kranem, suszymy papierowym ręcznikiem.
2) Przygotujemy marynatę z estargonu, chili, pieprzu, soli, soku z cytryny i oliwy (2 łyżki).
3) Marynujemy rybę ok 60 minut. Wstawiamy ją do lodówki.
4) Na dno ceramicznego garnka do pieczenia, wlewamy 1 łyżkę stołową oliwy. Układamy plastry obranego i umytego ziemniaka. Na to wsypujemy połowę opakowania marchewki z groszkiem. Następnie kładziemy rybę i na nią pozostałą część opakowania marchewki z groszkiem. Na wierzch kładziemy plastry ziemniaka. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy czarnym  pieprzem i solą.
5) Pieczemy okolo 50 minut w temp. 180-200 stopni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36