Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Marynowane śledzie z ziołami

Marynowane śledzie z ziołami  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Kaloryczność: 450 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • pomidor
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • nasiona kolendry
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag startego parmezanu
  • mielony imbir
  • 2 łyżki świeżych ziół (natki pietruszki, koperku, estragonu)
  • tłuszcz do blachy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę. Śledzie oprószyć pieprzem, natrzeć zmiażdżonymi ziarnami kolendry, świeżym imbirem i tymiankiem. Zalać oliwą, octem, przykryć i wstawić do lodówki na 5 godzin.

Mąkę połączyć z parmezanem, łyżeczką imbiru w proszku, solą i miękkim masłem. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wyciąć okrągłe ciasteczka, przełożyć na natłuszczoną blachę i piec 3–5 min w temp. 180°C.

Marynowane śledzie ułożyć na talerzu, delikatnie polać marynatą, posypać kawałkami pomidora i świeżymi ziołami. Podawać z ciasteczkami serowymi.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210