Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas zapiekania: 18 minut
Kaloryczność: 483 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 50 dag filetów łososia
  • 45 dag mrożonych liści szpinaku
  • cebula
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki i masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki startego chrzanu
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • cytryna
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

■ Łososia pokroić na paski o szerokości 4 cm, oprószyć solą i pieprzem. Szpinak posiekać. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać ze szpinakiem i poddusić na łyżce masła, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

■ Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę i stale mieszając rozprowadzić ją mlekiem. Zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami, chrzanem, skórką otartą z cytryny oraz sokiem z cytryny. Kromki chleba przekroić na pół w trójkąty.

■ 1/3 sosu wlać do natłuszczonej formy żaroodpornej (25 x 20 cm). Dachówkowo układać szpinak, rybę i chleb. Całość polać resztą sosu. Przykryć folią aluminiową.

■ Zapiekać około 15–18 minut w temperaturze 190°C. Udekorować plasterkami cytryny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210