Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Dorsz w śmietanie

Dorsz w śmietanie helas
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 filety dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1/2 szklanki śmietany (18%)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

To świetna i niedroga, potrawa na świąteczny stół zastępująca tradycyjnego karpia.

Etapy przygotowania

Filet dorsza dzielimy na kilka części, lekko solimy, oprószamy mąką i smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu . W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierć krążki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by się zarumieniły. Następnie zasypujemy je cebulą, pieprzymy delikatnie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu . Czekamy, aż  się cebula zeszkli. W między czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę warzywną. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykrytą. Na wolnym ogniu rosół powinien odparować i wsiąknąć w kawałki ryby. Kiedy objętość sosu na patelni zmaleje o około 1/3, dodać śmietanę (tak aby się nie zważyła). Po wlaniu śmietany czekamy aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia (nie redukujemy śmietany).

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5