Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43981
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Korniszony na zimę - inaczej niż zwykle

Korniszony na zimę - inaczej niż zwykle Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 13 godzin
Czas inny: 20 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • małe zielone ogóreczki - 1 kg,
  • ocet 10 % - 1,5 szklanki,
  • marchew - 2 szklanki,
  • małe cebulki mogą być szalotki - kilka sztuk,
  • kolendra - 1 łyżeczka,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • ziele angielskie 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • czosnek

Smaczne twarde ogóreczki o mocnym akcencie przypraw. Pyszna przystawka do mięs, kasz i jaj.

Etapy przygotowania

Ogóreczki namaczamy na 0,5 - 1 godziny w zimnej wodzie odchlorowanej, przestałej i  osuszamy.

Następnie nacieramy je solą i nakłuwamy widelcem.

Zalewamy 3 szklankami wody i 1 szklanką octu. I tak przyprawione odstawiamy na 12 godzin.

Marchew umytą kroimy w plasterki, cebulki obieramy.  Pokrojoną  marchew i obrane cebulki blanszujemy 3 minuty i układamy razem z ogórkami w słoikach. Do każdego słoika wkładamy równiez ząbek czosnku.

Resztę octu czyli 0,5 szklanki zagotowujemy z z 2,5 szklanki  wody oraz z przyprawami.

Zalewamy przestudzoną zalewą ogórki w słoikach , zakręcamy wieczka i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni C przez 15 - 20 minut (słoje 1 l, a mniejsze o połowę czasu mniej)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2877

sferagastro

Ilosc dodanych przepisow:
5

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212