Przepisy kulinarne
Sobota, 1 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jabłka do szarlotki

Jabłka do szarlotki caroline
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin

Składniki

  • jabłka
  • cukier
  • rodzynki
  • cynamon
  • cytryna

Jabłka do szarlotki w słoikach do przechowywania

Etapy przygotowania

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka).
  2. Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. 
  3. Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.

 

Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka.

Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.8.2012

a po co woda? kompot sie zrobi. A zelatyna rozpusci sie w pieczeniu.

 
01.9.2009

To lepiej dodać cukier żelujacy bo żelatyna szybciej sie psuje.

 
10.8.2009

z ta żelatyną to dobry pomysł bo nie będą tak soku puszczać jak się je połozy na ciasto.





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117