Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Czerwona kapusta kiszona :

Czerwona kapusta kiszona : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 10 dni
Czas inny: 30 minut
Ilość porcji: 16

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 szklanka przegotowanej wody

Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam

Etapy przygotowania

   

Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .

 

 

Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub

 

przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .

 

 

Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393