Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

chruściki dla Asi

chruściki dla Asi Edzia24
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 1 godzin
Ilość porcji: 50

Składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • 0.5 litra oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
31.1.2010

Ładne, ja za 2 tyg. też będę je piekła.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!