Przepisy kulinarne
Wtorek, 21 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44683
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

chruściki dla Asi

chruściki dla Asi Edzia24
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 1 godzin
Ilość porcji: 50

Składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • 0.5 litra oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
31.1.2010

Ładne, ja za 2 tyg. też będę je piekła.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3032

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
15

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
25

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
7

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
20

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
117

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
223