Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

chruściki dla Asi

chruściki dla Asi Edzia24
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 1 godzin
Ilość porcji: 50

Składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • 0.5 litra oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
31.1.2010

Ładne, ja za 2 tyg. też będę je piekła.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194