Przepisy kulinarne
Środa, 1 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Camembert smażony z żurawiną

Camembert smażony z żurawiną  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 2 krążki sera camembert z ziołami
  • 2 nieduże jajka
  • ok.1 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 25 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. wody

szybka i smaczna przekąska

Etapy przygotowania

SOS: Żurawinę opłukać, osączyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wsypać  żurawinę i gotować na małym ogniu aż kuleczki popękają i całość  zgęstnieje.

Krążki sera pokroić promieniście każdy na 6-8 części. Jajka roztrzepać z  solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyć w jajku, bułce tartej i obie  czynności powtórzyć. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął.
 
Tak przygotowane serki kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i  smażymy na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym  ogniu. Po usmażeniu wykładamy ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z  nadmiaru tłuszczu. Po chwili układamy porcje na talerzu i podajemy  gorący z dodatkiem sosu żurawinowego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
01.11.2010

Naprawde palce lizać:) a do tego dobre winko:)

 
27.5.2010

Polaczenie zurawiny i sera Camembert jest niesamowicie smaczne, a jeszcze u Ciebie tak pieknie podane mmm... PYSZNOSCI.





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405