Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa grochowa

Zupa grochowa lenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 30 dkg suchego groszku niełuskanego
  • 0,5 kg kości wędzonych
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • zupa błyskawiczna grochowa
  • zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
  • GRZANKI:
  • 1/2 chleba graham lub pszennego
  • 2 łyżki oleju

Niech tradycji stanie się zadość!

Etapy przygotowania

Groszek zalać wodą na noc, aby napęczniał.

Z wędzonki, warzyw i przypraw ugotować wywar ( bez ziół).

Gotować ok 1 godziny.

Odcedzić. Spęczniały groch dodać do rosołu.

Dodać zioła, pieprz, sól.

Gotować ok 30 min. ( sprawdzać by groch nie był twardy, ale i zabardzo rozgotowany).

Zupę błyskawiczna rozpuścicć w troszke zimnej wody

i dodać do zupy.

Doprawić wg własnego uznaniania.

Zupę grochową można podawać z ziemniakiami lub makaronem ( pod koniec dodać)

Ja serwuję ją z grzankami, które sama wykonuje w domu.

Kroję chleb w kosteczkę. Na patelni daje olej.

Rozgrzewam i na goroący wrzucam chlebek. 

Zasmażam na małym ogniu, aż sie przyrumieni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
9

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!