Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43587
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 520 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 70 dag wędlin, mięsa z rosołu, pieczeni
  • bakłażan
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • cebula
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka listków bazylii
  • sól, pieprz, tymianek
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l mleka

Etapy przygotowania

■ Bakłażan pokroić w plasterki, odstawić na 30 minut. Wędlinę i mięso drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać.

■ Oliwę stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pomidory i bakłażan, dusić 5 minut. Przyprawić.

Beszamel : w rondelku stopić masło, wsypać mąkę, zagotować, szybko mieszając. Wlać mleko, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Przyprawić.

■ W żaroodpornej formie układać na przemian wędliny, mięso, warzywa i beszamel. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i bakłażana. Zapiekać około 30 minut w temp. 200°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.10.2009

uwielbiam bakłażany, więc przepis wypróbuję





REKLAMA

Sonda

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!