Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44441
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Zapiekanka ryżowa z jabłkami  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3/4 kg jabłek
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.

Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem.

3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę.

Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 st. C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
11.6.2009

pamiętam to danie z dzieciństwa,babcia zawsze jak przyjeżdżała to robiła,było smaczne;-)

 
07.11.2008

Wbrew pozorom jest to bardzo smaczna potrawa, bardzo lubiana przez dzieci.Moja mama często gotowała nam coś podobnego, a teraz ja przygotuję ją mojej rodzinie. Myślę że zamiast zwykłego cukru można by dorzucić cukru waniliowego





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282