Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarte kluski śląskie

Tarte kluski śląskie buciol78
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól

z dziurką.

Etapy przygotowania

Ziemniaki płuczemy, obieramy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy dwukrotnie przez praskę do miski.Odstawiamy do ostygnięcia.2 duże ziemniaki płuczemy,obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( tak jak na placki ziemniaczane).Odcisnąć je przez bawełniana czysta szmatkę.Tak odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy kluski robimy w każdej dziurkę na środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy po wypłynięciu ok.15min na średnim ogniu mieszając drewniania łyżką (te kluski gotujemy dłużej ze względu na surowe ziemniaki)Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z sosami mięsnymi lub skwarkami.SMACZNEGO.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210