Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarta z porami

Tarta z porami  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 85 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45–50 dag)
  • 50 dag borowików lub podgrzybków
  • 2 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • cebula
  • pieprz
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 3 jajka

Etapy przygotowania

Tarta z porami

 

 Ciasto rozmrażamy w lodówce. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki, piękne kapelusze zostawiamy w całości. Pory oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone końcówki liści i drobno kroimy. Wrzucamy na 15 min na rozgrzaną łyżkę masła, dodajemy szczyptę soli.
 

Wyjmujemy z rondla. Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i wrzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy ok. 10 min. Na koniec oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Oddzielnie, na pozostałym maśle podsmażamy przez 10 min kapelusze.
 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Formę na tartę wylepiamy ciastem, tworząc brzegi, nakłuwamy widelcem. Wykładamy warstwę porów, pokrojone grzyby z cebulą, a na wierzchu – kapelusze. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy ok. 40 min.

 

Możemy zrezygnować z użycia ciasta i z przygotowanego farszu usmażyć gruby omlet czyli frittatę.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
9

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!