Przepisy kulinarne
Niedziela, 28 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44451
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarta z porami

Tarta z porami  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 85 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45–50 dag)
  • 50 dag borowików lub podgrzybków
  • 2 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • cebula
  • pieprz
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 3 jajka

Etapy przygotowania

Tarta z porami

 

 Ciasto rozmrażamy w lodówce. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki, piękne kapelusze zostawiamy w całości. Pory oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone końcówki liści i drobno kroimy. Wrzucamy na 15 min na rozgrzaną łyżkę masła, dodajemy szczyptę soli.
 

Wyjmujemy z rondla. Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i wrzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy ok. 10 min. Na koniec oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Oddzielnie, na pozostałym maśle podsmażamy przez 10 min kapelusze.
 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Formę na tartę wylepiamy ciastem, tworząc brzegi, nakłuwamy widelcem. Wykładamy warstwę porów, pokrojone grzyby z cebulą, a na wierzchu – kapelusze. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy ok. 40 min.

 

Możemy zrezygnować z użycia ciasta i z przygotowanego farszu usmażyć gruby omlet czyli frittatę.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Dariaa

Ilosc dodanych przepisow:
56

czarownica200

Ilosc dodanych przepisow:
10

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2963