Przepisy kulinarne
Środa, 3 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarta z porami

Tarta z porami  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 85 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45–50 dag)
  • 50 dag borowików lub podgrzybków
  • 2 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • cebula
  • pieprz
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 3 jajka

Etapy przygotowania

Tarta z porami

 

 Ciasto rozmrażamy w lodówce. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki, piękne kapelusze zostawiamy w całości. Pory oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone końcówki liści i drobno kroimy. Wrzucamy na 15 min na rozgrzaną łyżkę masła, dodajemy szczyptę soli.
 

Wyjmujemy z rondla. Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i wrzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy ok. 10 min. Na koniec oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Oddzielnie, na pozostałym maśle podsmażamy przez 10 min kapelusze.
 

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Formę na tartę wylepiamy ciastem, tworząc brzegi, nakłuwamy widelcem. Wykładamy warstwę porów, pokrojone grzyby z cebulą, a na wierzchu – kapelusze. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy ok. 40 min.

 

Możemy zrezygnować z użycia ciasta i z przygotowanego farszu usmażyć gruby omlet czyli frittatę.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168