Przepisy kulinarne
Sobota, 7 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44614
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Swojski makaron

Swojski makaron afrodyta
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 jaj
  • 0,5 kg mąki

Najlepszy, bo swojski ;)

Etapy przygotowania

Z mąki i jaj zagnieść ciasto. Jeżeli będzie klejące podosypywać mąki.

Rozdzielić na 6 kulek, każdą obsypać mąką i rozwałkować na cieńkie placki i grubości 2 mm.

Rozłożyć na ręczniku do lekkiego wyschnięcia.

Po 2 godzinach pokroić placki na makaron, ręcznie bądź za pomocą maszynki.

Gotowy makaron ułożyć znów na ręczniku do całkowitego wyschnięcia.

Dobrze wyschnięty makaron można przechowywać w suchym miejscu nawet miesiąc.

Najlepszy rosół jest właśnie z swojskim makaronem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
11.3.2010

Muszę się zmobilizować i zrobić w końcu taki makaronik :)

 
07.3.2010

Bardzo smaczny jest makaron z mąki żytniej, jakiś czas temu był u mnie w domu do rosołku, palce lizać.

 
06.3.2010

Makaron domowy i do niego rosołek z wiejskiej kury, Hm, po prosu pycha.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3012

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
2

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
13

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
2

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
18

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
109

_Milena_

Ilosc dodanych przepisow:
62