Przepisy kulinarne
Wtorek, 29 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44009
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pyzy na parze

Pyzy  na parze
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • 4 szklanki mąki, 4 szt żółtka, 4 dag drożdży, 4 łyżki masła płynnego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 i 2/3 szklanki mleka

Pyzy własnej roboty są najlepsze.

Etapy przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka sól, mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. I wykrawamy szklanką krążki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Parujemy przez około 7 min.Z takiej proporcji wychodzi ok 35 pyz. Podawać z sosem myśliwskim i surówką.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
11.9.2010

Hehe , jestem typową Wielkopolanka, z ciekawości spojrzałam w Wikipedie i nigdy nie słyszałam takiego określenia na "nasze pyzy" ~~> pampuchy :)Wikipedia : "Pyzy ~~>"Według słowników i przepisów kuchni polskiej, składają się z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki. Pyzy są nadziewane najczęściej farszem mięsnym lub grzybowym, ale można podawać je także bez farszu, kraszone smażoną słoniną, ewentualnie z dodatkiem cebuli.W Wielkopolsce pyzami (kluchami na parze) są nazywane pampuchy – kule z ciasta drożdżowego gotowane na parze."Ja lubie takie pyzy :) Mamusi roboty :]

 
09.9.2010

No 40 dkg drożdży to hardkor;]





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
221

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55