Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym  malwina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 szklanki wody
  • cebula
  • przyprawy.
  • łyżka mała margaryny ,
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • sól , pieprz ,
  • mała łyżeczka wegety
  • 3 łyżki kaszy manny lub sucha bułka moczona w wodzie.
  • jajko.

sosik do ziemniaków , kaszy, makaronu.

Etapy przygotowania

Mięso  mielone , połaczyć z jajkiem , kasza manna lub wyciśniętą bułka z wody. Przyprawic wegeta , pieprzem , innymi ziołami. Dodać przeciśnięty czosnek. Całość wymieszac na gładka masę. Formować małe kuleczki , wrzucac na wrzątek i gotować tyle by mięso było dobre do sporzycia. około 15 minut max.

Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie talarki. Gotować wraz z pokrojoną cebulką w kostkę do miękkości. Ja wodę z pieczarek odcedzam , by sos nie miał tak ciemnego koloru.

Pieczarki przełozyć do wywaru z klopsikami. Całość przyprawić wg. upodobania plus margaryna.. Zagęścić sos. Mąkę z wodą ,śmietaną wymieszać i wlać do sosu całość chwilkę pogotować. Jeśli sos wyjdzie za żadki dodać mąki , gdy za gęsty wody.

Ja podałam sosik z makaronem , ale można też z kaszą, ziemniakami czy ryżem .SMACZNEGO.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5