Przepisy kulinarne
Czwartek, 27 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Polędwica wołowa z rękawa

Polędwica wołowa z rękawa Kinga
Dodane przez:
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 400g polędwicy wołowej lub ligawy
  • 5 ziemniaków
  • 300g modrej kapusty
  • 3 jabłka (najlepiej antonówki)
  • 2 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 szt. suszonych owoców żurawiny
  • kminek
  • majeranek
  • estragon
  • 2 łyżki aceto balsamico
  • pieprz kolorowy tłuczony
  • pieprz biały
  • musztarda ziołowa
  • 2 łyżki miodu płynnego, gryczanego
  • 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • 1 łyżka suchego sosu białego Knorr
  • 150 ml wody

Zdrowe gotowanie bez tłuszczu...

Etapy przygotowania

  1. Mięso płuczemy i osuszamy.
  2. Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
  3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy pre nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
  4. Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
  5. obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180 stopni) na 30 min.
  6. Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
  7. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą i mieszamy. Odkładamy do lodówki
  8. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry.
  9. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy biały sos rozpuszczony w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
  10. Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
  11. Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
  12. Podajemy z czerwonym winem lub piwem.

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2959