Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44001
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane zarza5
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas duszenia: 30 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 8 szt pieczarek dużych
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok 200g)
  • 3 plasterki boczku gotowanego wędzonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 opakowanie kaszy gryczanej
  • sól (zamiennie vegeta), pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany (lub naturalny), oregano.

Pieczarki faszerowane zapiekane z serem. Idealne na elegancką przekąskę lub jako danie na kolację.

Etapy przygotowania

Pieczarki umyć i delikatnie oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a trzony posiekać.Cebulę obrać i drobno pokroić.Boczek i pierś z kurczaka pokroić w naprawę małą kostkę.

Posiekane trzony pieczarek usmażyć na oliwie wraz z cebulą z boczkiem i piersią kurczaka. Farsz przyprawić solą (lub vegetą), pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą oregano.Pieczarki puszczą wodę i całość będzie się pięknie dusić. Pod koniec duszenia dołożyć ugotowaną uprzednio kaszą gryczaną.

Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, ułożyć w na blasze wyłożenej papierem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Następnie przykryć plasterkiem sera żółtego i piec przez kolejne 3-5 minut. Pieczarki podawać z sałatą, przybrane listkami bazylii.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194