Przepisy kulinarne
Sobota, 2 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Indyk faszerowany

Indyk faszerowany R. Andrasik
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 210 minut
Kaloryczność: 435 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • indyk (ok. 2 kg)
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • 6 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • po 10 dag orzechów nerkowca i rodzynek
  • łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
  • cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • puszka gruszek
  • słoiczek żurawin
  • sól, pieprz

Idealny na święta indyk faszerowany.

Etapy przygotowania

Indyka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować sokiem z cytryny na zewnątrz i w środku. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 12 godzin.

Marchewkę, seler i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na 2 łyżkach masła. Wbić
jajka, wsypać bułkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić 3–4 min, przełożyć do miski. Dodać rodzynki, orzechy, zioła, oliwę i wymieszać.

Cytrynę umyć, pokroić w plasterki. Indyka napełnić farszem, włożyć 2 łyżki masła. Otwór dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami cytryny.

Piec 3–3,5 godziny w temperaturze 220°C, smarując od czasu do czasu pozostałym
masłem. Podawać z żurawinami i gruszkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393