Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 28 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44006
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Duszona wołowina

Duszona wołowina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 180 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg wołowiny, np. rozbratla
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • 3 listki laurowe
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Etapy przygotowania

Seler i marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać.

Olej podgrzać, obsmażyć mięso. Dodać warzywa, listki laurowe, goździki i tymianek, przesmażyć.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa z warzywami, włożyć koncentrat pomidorowy, wlać czerwone wino i bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny.

Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos przelać przez sito, zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Polać pieczeń.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194