Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Dorsz zapiekany z porami

Dorsz zapiekany z porami  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 480 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag białych części porów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Filety z ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Pory dokładnie opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Zeszklić na patelni, na tłuszczu po smażeniu ryby.

Zrumienione filety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z resztą mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość posypać tartym serem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min w temp. 250˚C.

Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i surówką z marchewki.

 

 Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!