Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowy kebab

Domowy kebab  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 240 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 80 dag  filetów z indyka lub kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • torebka przyprawy do kebaba
  • 2 ogórki (świeże lub konserwowe)
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa
  • 2 cebule
  • opakowanie chlebków pita
  • Sos jogurtowy
  • 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 5–6 ząbków czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • Sos ostry
  • szklanka ostrego keczupu
  • papryczka chili

Etapy przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.

Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).

Przygotować sosy :

 jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Keczup połączyć z oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczką chili. Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać

Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą. Pitę zwijać tak jak krokiety, pozostawiając jeden brzeg otwarty.

PAWEŁ SUCHENEK
RADY MISTRZA

Swój niepowtarzalny smak kebab zawdzięcza ziołom. Zachęcam do używania jak największej ilości świeżych, bo ich aromatowi nic nie dorówna. Moim faworytem jest kolendra, która idealnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i świetnie ożywia smak sosu czosnkowo-jogurtowego. Robiąc ten sos, nie przesadzajmy z ilością czosnku – wystarczy 5–6 dużych ząbków. Tyle nada mu ostrości i pięknego aromatu, ale nie zabije przy tym delikatności jogurtu. Ostrożnie także z papryczką chili dodawaną do sosu pikantnego. Ponieważ jej sok jest bardzo drażniący, do czyszczenia z pestek (a trzeba je koniecznie usunąć, gdyż są najostrzejsze) i potem siekania najlepiej założyć gumowe rękawiczki. I jeszcze coś dla amatorów grilla: zamarynowane mięso na kebab, zamiast smażyć, można nadziać na patyczki do szaszłyków i dość mocno przypiec na ruszcie – będzie wyjątkowo chrupiące i aromatyczne!

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.6.2010

Można zastąpić przyprawę KEBAB, w której zapewne występuje wzmacniacz smaku,( jak i we wszystkich fantastycznych przyprawach "gotowych" - do ryb, do mięsa takiego, owego....) własną mieszanką przypraw i już będzie zdrowsze :))

 
04.6.2010

Domowy kebab jest najlepszy. A czy jest zdrowy czy tez nie droga kaktuss5 to w dzisiejszych czasach nic nie jest zdrowe bo we wszystkich produktach jest chemia ale gdy czlowiek sam sobie wychoduje warzywa,owoce czy kurczaka czy swinke to wtedy mozna powiredziec ze zdrowe bo chemi nie ma.

 
03.6.2010

eee tam jak się zna umiar to sobie można pozwolić, zresztą taki domowy kebab wcale nie jest niezdrowy, chude mięso do tego warzywka.... niebo w gębie i naprawdę zdrowy już go raz z tego przepisu robiłam bo jest w gazetce





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210