Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • szklanka jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pieprz
  • 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 15 pokruszonych ziaren kardamonu
  • 20 goździków
  • 2 cebule
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego korzenia imbiru
  • szklanka bulionu z drobiu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól

Etapy przygotowania

Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są dania proste i wyszukane, tanie i kosztowne. Dziś spróbujmy przysmaku z Indii.

Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii.

Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.

Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem.
Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.

Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw.

NASZA RADA
Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.

Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.

Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.

Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.

Liście murrai Koeniga uprawiane są na południu Indii; świeże tamtejsi kucharze dodają do curry. Do curry możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.12.2012

Forma "curry z kurczaka" jest jak najbardziej poprawna. Istnieją trzy znaczenia "curry". 1. Liście curry używane do przyprawiania dań, szczególnie w południowych Indiach i na Sri Lance. 2. Przyprawa curry - sproszkowana mieszanka przypraw. 3. Potrawa w formie sosu, może być z warzywami, kurczakiem, czy czym tam sobie kucharz wymyśli. Curry z kurczaka oznacza danie, które jest gęstym sosem, a "wkładką" w nim jest kurczak. Pozdrawiam

 
04.11.2010

z tego co wiem curry nie może być z kurczaka, co najwyżej może być kurczak w sosie curry

 
06.3.2010

Wcale nie jest bez sensu. Marynatę robi się z tych składników na początku listy (jogurt, sok z cytryny, przyprawy). Robiłam to 2 razy i muszę przyznać, że za drugim razem zmniejszyłam ilość niektórych przypraw, przede wszystkim dałam 5 goździków zamiast 20 oraz mniej kurkumy oraz mniej pieprzu cayenn. Wyszło dużo lepsze.





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167