Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44054
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Napoje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wino z ryżu

Wino z ryżu miśka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 dni
Czas inny: 1 godzin

Składniki

  • 1 kg surowego ryżu,
  • 2 kg cukru,
  • 8 litrów wody,
  • 1 paczka rodzynków,
  • ok. 7 dag drozdży winiarskich :)
  • pół paczki wiórek kokosowych ( wg uznania)

Szybkie i smaczne

Etapy przygotowania

Ryż wsypać do balona i zalać woda ( przegotowaną z cukrem i przestudzoną ), dodając rodzynki i drożdże. Butle zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 dni. Po tym czasie można zlać żeby dofermentowało. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino można zabarwić karmelem z cukru

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
01.1.2010

Bardzo ciekawy przepis i chyba go wypróbuje.

 
30.12.2009

Tak wino robiłam sama. Właśnie tym się różni od innych że nadaje sie do picia bardzo szybko. Za pierwszym razem faktycznie było to dwa tygodnie jednak ostatnim razem trwało to trochę dłużej (dodałam chyba za duzo drożdzy), ale nawet pomimo tego piliśmy je po 21 dniach. A wiórki wsypuje się poprostu do balona.

 
29.12.2009

Szkoda, że tak późno podałaś przepis, bo by było gotowe potrzeba 15 dni, a Sylwester za 2.





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36