Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Napoje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny
Dodane przez:
Czas przygotowania: 5 tygodni

Składniki

  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 10 rodzynek
  • 1 daktyl
  • łyżka cukru
  • 100 ml spirytusu
  • 800 ml wódki
  • 100 ml brandy

Etapy przygotowania

Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.

Odstawić na 4 tygodnie.

Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.

Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.

Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.

We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.10.2013

Idealna na zimowe wieczory :)





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!