Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zrazy zawijane

Zrazy zawijane
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 530 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 kg wołowiny bez kości (najlepiej pierwszej krzyżowej, rostbefu lub zrazówki)
  • 15 dag wędzonego boczku lub słoniny
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 kromki razowego chleba
  • 3 suszone grzyby
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oliwy lub smalcu
  • 2 łyżki majeranku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 2 łyżki mąki

Etapy przygotowania

Grzyby opłukać, moczyć przez 2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić, pokroić w paski. Mięso położyć na desce i ostrym długim nożem pokroić w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Tłuczkiem zwilżonym wodą rozklepać każdy plaster z obu stron, uważając, by go nie podziurawić. Można też rozbijać mięso po przykryciu go folią.

Ogórki i cebule obrać. 2 cebule pokroić w niezbyt cienkie piórka. Ogórki, boczek albo słoninę i 2 kromki chleba pokroić w słupki. Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć po 2 słupki chleba, 3 słupki ogórka, 3 słupki boczku i po kilka piórek cebuli. Oprószyć majerankiem.

Płaty mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć szpilkami do mięsa, wykałaczkami lub obwiązać sparzoną nicią. W ten sposób zrolować wszystkie porcje. Zrazy (ewentualnie można je obtoczyć w niewielkiej ilości mąki) z każdej strony smażyć na gorącym tłuszczu, aż się zrumienią.

Pozostałą cebulę pokroić w talarki, zeszklić na oliwie. Na cebuli ułożyć zrazy. Zalać bulionem i 1/3 szklanki wywaru z grzybów. Dodać grzyby, liść laurowy, resztę majeranku, pieprz. Dusić około godziny na małym ogniu. Płyn, który wyparuje, uzupełniać wodą i wywarem grzybowym. Na 15 minut przed końcem gotowania włożyć pokruszoną kromkę chleba, by zagęścić sos. Przed podaniem usunąć nici, szpilki lub wykałaczki.

Potrzebne sprzęty

● duża drewniana deska
● tłuczek do mięsa
● duża patelnia teflonowa lub stalowa z grubym dnem
● duży płaski rondel lub garnek
● dość długi ostry nóż
● folia spożywcza
● miska
● mocne białe bawełniane nici, długie wykałaczki albo specjalne szpilki do spinania mięsa
● papierowy ręcznik

PAMIĘTAJ

Kupując mięso, zwróć uwagę, by było świeże, w zwartym kawałku i koniecznie z młodej sztuki. Łatwo to poznasz po bardzo jasnym, wręcz białym tłuszczu: mięso starych sztuk ma tłuszcz ciemnożółty. Zrazy ze starego wołu będą twarde i łykowate nawet po bardzo długim duszeniu. Zdaniem wielu osób jasna barwa mięsa dowodzi tego, że jest młode. Ale bywa to mylące – ciemny kolor może nadać pasza, którą jadło zwierzę.

Zrazy, czy inaczej – roladki, możesz również przygotować z mięsa drobiowego, cielęciny, wieprzowiny albo dziczyzny.

O smaku zrazów decyduje farsz: bardzo smaczne są z nadzieniem z kiszonej kapusty, startego chrzanu i cebuli lub ugotowanych suszonych grzybów przesmażonych z cebulą. Najważniejsze, aby nadzienie było skomponowane z pasujących do siebie składników, smacznie przyprawione, a także by miało odpowiednią konsystencję.

Niech cię nie korci, by dać więcej ogórka czy cebuli, bo trudno będzie potem zwinąć kształtne zrazy. Zbyt pękate wcale nie są smaczniejsze.

Zrazy najlepiej podawać z kaszą, przede wszystkim gryczaną, perłową, pęczakiem. Pasują też do nich ziemniaki albo kluski: kopytka, śląskie, francuskie, kładzione. I jarzyny: zasmażane buraczki, kapusta biała (słodka, kwaszona) lub czerwona


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.3.2011

Zrazy smakują wybornie . Razowiec zrobił cudny sos. Z kaszą gryczaną lub perłową i ogórkiem kiszonym bądź z buraczkami pychota.

 
19.12.2009

U mnie dzis na obiadek takie zrazy :)

 
19.12.2009

Rowniez dodaje czerwone wino do sosu, w ktorym zrazy sie dusza a takze obowiazkowo do bigosu. Danie wyszlo smaczne. Podalam z kopytkami i buraczkami (mam prosty sposob na nie a efekt smakowity; jesli ktos jest zainteresowany to chetnie podam go).





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210