Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zapiekanka z kapustą

Zapiekanka z kapustą
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 730 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 25 dag ugotowanej kapusty kiszonej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • starta gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki startego ostrego sera (np. radamer)
  • masło do formy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować, osączyć, obrać i pokroić w plastry po 1 cm. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać i pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i chwilkę smażyć.

Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, mieszając. Wlać bulion, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Formę do zapiekanek wysmarować masłem, włożyć kapustę, a na nią masę mięsną. Przykryć dachówkowo plastrami ziemniaków. Jajko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, serem, przyprawić solą, pieprzem, płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Polać zapiekankę. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238