Przepisy kulinarne
Czwartek, 17 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 minut

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 20 dkg suszonych żurawin lub świeżych
  • 8 Sliwek np. węgierek
  • 3 łyżki musztardy
  • z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyżki masła łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz cytrynowy
  • rozmaryn
  • sól
  • olej do smażenia

pyszny urozmaicony schabik z żurawinką w musztardzie.

Etapy przygotowania

Musztardę wymieszaj z olejem, pieprzem cytrynowym. solą i igiełkami rozmarynu.
Nasmaruj nią mięso ze wszystkich stron. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki wrzącej wody i piecz w temp 160 stopni przez ok 40-50 minut , przewróc schab na drógą stronę  i dopiecz do zrumienienia. Wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj jeszcze przez 10 minut.
Rozpuść masłow rarnuszku. Włóż śliwki, wlej łyżkę octu balsamicznego, wymieszanego z łyżeczką brązowego cukru i dolej pół szklanki wody. Na małym ogniu gotuj kilka minut, aż śliwki lekko zmiękną. Dodaj żurawiny, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok 3-4 minuty.
Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, plane sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Osobno podawaj gorący sos żurawinowy.
Najlepszymi dodatkami będą pieczone ziemniaki i gotowane warzywa.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
12.11.2011

Wygląda przepysznie z tą żurawinką ....jest super dodatkiem, też ją stosuję do potraw...





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!