Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Kaloryczność: 425 kcal
Ilość porcji: 5

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • FARSZ:
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2–3 łyżki masła
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • cukier, sól i pieprz

Etapy przygotowania

Świeżego kurczaka sprawić. Natrzeć z wierzchu i od środka solą. Przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Kajzerkę namoczyć w mleku. Wątróbki starannie oczyścić z błonek. Razem z odciśniętą bułką zemleć w maszynce do mięsa albo posiekać. Natkę pietruszki lub koperek opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, osuszyć i posiekać.

Masło utrzeć z żółtkami. Dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, szczyptę cukru, sól i pieprz. Utrzeć na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Wymieszać delikatnie z nadzieniem. Kurczaka ułożyć na desce grzbietem do dołu, mocno ucisnąć pierś dłonią, żeby się nieco spłaszczył. Chwycić za nogi, lekko unieść i przez rozcięcie w dole brzucha włożyć do środka farsz. Delikatnie potrząsnąć tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka.

Od razu szczelnie zaszyć rozcięcie, zaczynając od góry. W miejscach, gdzie skóra jest wyjątkowo cienka, naderwana lub poszarpana, wbić igłę trochę głębiej i przeciągnąć przez wierzchnią warstwę mięśni. Na koniec dość ściśle zawinąć nić wokół kuperka, wyciągnąć ją z igły i tak okręcić nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha.

Ułożyć tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie lub prodiżu z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do temp. 190–200°C piec 40–60 minut, polewając na przemian sosem z brytfanny i gorącą wodą (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. Natomiast w prodiżu polać kurczaka sklarowanym masłem, przykryć i piec ok. 1 i 1/2 godz., nie podnosząc przykrywy. Na stół podać kurczaka w całości (kroić na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem.

PAMIĘTAJ

Warto kupić świeżego kurczaka – po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony.

Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą.

Kurczaki można nadziewać również bakaliami, cielęciną, ziołami, warzywami i owocami. Do farszu z wątróbek drobiowych warto dodać garść rodzynek albo orzechów laskowych lub nerkowca. Wątróbki zawsze trzeba starannie oczyścić z błonek.

Ważne jest, aby piana z białek była dobrze ubita. Naczynie i rózgi do ubijania powinny być wytarte do sucha. Oddziel żółtka od białek tak, aby ani odrobina żółtka nie dostała się do białek. Dzięki temu piana będzie sztywna i puszysta.

Tuszkę wypełnioną farszem najlepiej zaszyć bawełnianą kuchenną nicią, ale można też spróbować spiąć ją specjalnymi szpilkami lub drewnianymi wykałaczkami.

W czasie pieczenia kurczaka w piekarniku bardzo ważne jest polewanie mięsa gorącą wodą, co pozwoli mu zachować soczystość.

Jeżeli kurczak w piekarniku za szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową. Można też obok brytfanny ustawić naczynie z wodą, która, parując, będzie nawilżać powietrze w piekarniku.

Aby efektownie podać kurczaka podzielonego na porcje, należy:
(1) przeciąć tuszkę na pół wzdłuż kręgosłupa,
(2) ułożyć połówki przecięciem do dołu na desce,
(3) każdą pokroić w poprzek na trzy równe części. Wszystkie kawałki złożyć ponownie, żeby tuszka wyglądała jak niepokrojona


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238