Przepisy kulinarne
Środa, 22 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44685
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Kaloryczność: 425 kcal
Ilość porcji: 5

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • FARSZ:
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2–3 łyżki masła
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • cukier, sól i pieprz

Etapy przygotowania

Świeżego kurczaka sprawić. Natrzeć z wierzchu i od środka solą. Przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Kajzerkę namoczyć w mleku. Wątróbki starannie oczyścić z błonek. Razem z odciśniętą bułką zemleć w maszynce do mięsa albo posiekać. Natkę pietruszki lub koperek opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, osuszyć i posiekać.

Masło utrzeć z żółtkami. Dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, szczyptę cukru, sól i pieprz. Utrzeć na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Wymieszać delikatnie z nadzieniem. Kurczaka ułożyć na desce grzbietem do dołu, mocno ucisnąć pierś dłonią, żeby się nieco spłaszczył. Chwycić za nogi, lekko unieść i przez rozcięcie w dole brzucha włożyć do środka farsz. Delikatnie potrząsnąć tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka.

Od razu szczelnie zaszyć rozcięcie, zaczynając od góry. W miejscach, gdzie skóra jest wyjątkowo cienka, naderwana lub poszarpana, wbić igłę trochę głębiej i przeciągnąć przez wierzchnią warstwę mięśni. Na koniec dość ściśle zawinąć nić wokół kuperka, wyciągnąć ją z igły i tak okręcić nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha.

Ułożyć tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie lub prodiżu z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do temp. 190–200°C piec 40–60 minut, polewając na przemian sosem z brytfanny i gorącą wodą (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. Natomiast w prodiżu polać kurczaka sklarowanym masłem, przykryć i piec ok. 1 i 1/2 godz., nie podnosząc przykrywy. Na stół podać kurczaka w całości (kroić na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem.

PAMIĘTAJ

Warto kupić świeżego kurczaka – po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony.

Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą.

Kurczaki można nadziewać również bakaliami, cielęciną, ziołami, warzywami i owocami. Do farszu z wątróbek drobiowych warto dodać garść rodzynek albo orzechów laskowych lub nerkowca. Wątróbki zawsze trzeba starannie oczyścić z błonek.

Ważne jest, aby piana z białek była dobrze ubita. Naczynie i rózgi do ubijania powinny być wytarte do sucha. Oddziel żółtka od białek tak, aby ani odrobina żółtka nie dostała się do białek. Dzięki temu piana będzie sztywna i puszysta.

Tuszkę wypełnioną farszem najlepiej zaszyć bawełnianą kuchenną nicią, ale można też spróbować spiąć ją specjalnymi szpilkami lub drewnianymi wykałaczkami.

W czasie pieczenia kurczaka w piekarniku bardzo ważne jest polewanie mięsa gorącą wodą, co pozwoli mu zachować soczystość.

Jeżeli kurczak w piekarniku za szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową. Można też obok brytfanny ustawić naczynie z wodą, która, parując, będzie nawilżać powietrze w piekarniku.

Aby efektownie podać kurczaka podzielonego na porcje, należy:
(1) przeciąć tuszkę na pół wzdłuż kręgosłupa,
(2) ułożyć połówki przecięciem do dołu na desce,
(3) każdą pokroić w poprzek na trzy równe części. Wszystkie kawałki złożyć ponownie, żeby tuszka wyglądała jak niepokrojona


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
15

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
25

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
21

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
7

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
117

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
223

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3032

Katkabx

Ilosc dodanych przepisow:
1