Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gęś faszerowana po polsku

Gęś faszerowana po polsku
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 4 godzin
Kaloryczność: 560 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • gęś (ok. 4 kg)
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 30 dag cielęciny
  • 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3?4 godziny.

Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny.

Farsz : bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.

Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 220°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.12.2011

Mam pytanko.Czy wie ktos ile dokładnie trzeba dodac soli?np. ile łyżeczek, 3 wystarczą?





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210