Przepisy kulinarne
Niedziela, 20 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Boczek rolowany

Boczek rolowany Iwona
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 90 minut

Składniki

  • Płat surowego boczku 1-1,5 kg
  • saletra - szczypta
  • sól (2 dag na 1 kg boczku)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • majeranek
  • listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól

Boczek rolowany na kanapki

Etapy przygotowania

Boczek posypać saletrą i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki( minimum ja mocze dłużej go w wodzie z przyprawami wymienionymi w tzwanej solance soli tyle na wodę aby jajko włożone wypłyneło, wówczas boczek ma ładny kolor). Następnie ciasno go zwijam i sznuruje, obsypuje majrankiem  wkładam do rękawa i piekę około 1,5 godziny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.2.2011

Super wygląda i jeszcze lepiej smakuje z tymi przyprawami - ocena 5 pkt

 
20.2.2011

Super wygląd i na pewno smak. Daję 5.





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!