Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Dla dziecka

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Na roczek.

Na roczek. Ja
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas inny: 20 minut
Kaloryczność: 500 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • Gotowe spody na tort jak ktoś chce może upiec swój ja gotowe kupuje dr oetker są chyba najlepsze.
  • Śmietana 1,5litra najlepiej 36%
  • fix do śmietany do 36% 2szt. a do 30% 4sztuki.
  • marmolada,owoce,wiórki kokosowe,czekoladę.
  • Pół szklanki cukru pudru.
  • Do nasączania :
  • Szklanka ciepłej przegotowanej wody dodać do tego łyżkę cukru,olejek waniliowy lub jaki chcemy i 2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy.To ma byc lekko kwaskowate.
  • Ozdoby na tort.

Tort szybki i prosty Polecam.

Etapy przygotowania

Spody wypakować,nakropke do nasączania naszykować,marmoladę i owoce ewentualnie zerzeć czekoladę na wiurki.

Śmietanę schłodzoną wlać do wysokiego naczynia i zacząć miksować po jakiś 3 minutach powoli wsypuwać fik-s i cukier puder.Wszystko miksować aż śmietana będzie ubita na sztywno.

Bierzemy spód nasączamy smarujemy cieńką warstwą marmolady kładziemy owoce brzoskwinie np.z puszki pokrojone.I nakładamy śmietanę ile kto chce no tak aby starczyło na resztę.

Ja też smietanę mieszam z czekoladą wczesniej z tartą na tarce lub z wiurkami też jest pysznie.

I tak robimy aż położymy trzeci kawałek spodu ten tylko nawilżamy i nakładamy cieńką wartwę śmietany i także wkoło tortu.

Uwaga jak ktoś nie ma masy cukrowej nie chce mu się robić to ruwnie dobrze może udekorować ciasto owocami a w koło startą czekoladą lub wiurkami ale czekolada lepsza.

Gdy tort posmarowany wkładamy go do lodówki żeby się schłodził.Przepis na Mase cukrową znajdziecie w moich przepisach.

Przygotowaną mase cukrową rozwałkowujemy a żeby nie przykleiła się podsypujemy ziemniaczaną mąką bo ona potem łatwo zchodzi z masy.Gdy placek mamy gotowy wyciągamy tort i nakładamy na niego masę.Jeżeli masy u dołu jest za mało można ją delikatnie od góry w dół naciągnać ale uważac by nie rozerwać.Róże zawsze mam wcześniej zrobione bo masa twardnieje a na torcie robi się taka fajna pianka z niej jest mieciutka.Tak więc tort obłozony masa wstawiamy do lodówki a jeśli chcemy by stwardiała to tort nie może stac w lodówce co latem jest nieuniknione.

Ozdoby mozna kupic gotowe ale własne wyroby lepiej cieszą.Życzęsmacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
08.10.2009

Fajny torcik.

 
19.6.2009

Aha a co do potraw tak potrzeba i to sporą ilość.Ale u mnie jest tak że rodzina czeka zawsze właśnie na tego Torta i zawsze go robię bo wiem że dla nich jest to coś wyjątkowego.

 
19.6.2009

Oczywiście często tortów nie robię ze 5 szt, w roku.Ale raz w miesiącu robię sobie taki dzień w którym zajmuję się ozdobami i masą cukrową.Gdy mam ich sporo to oczywiście już nie robię. Jeszcze nie spotkałam się z gotową masą cukrową zawsze robię sama.A co do spodów gdy mam czas to piekę sama biszkopta a jak nie bo przy 2 dzieci czasami brakuje czasu kupuje w paczce gotowe spody.Wiadomo że swoje lepsze no ale lepsze to niż nic.A tortów gotowych z cukierni nie kupowałam już ze 3 lata.





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36