Przepisy kulinarne
Wtorek, 23 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44449
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek salsa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • opakowanie serka mascarpone
  • słodka śmietana do ubijania 200 - 300 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 ml dosyć mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 ml wiśniówki
  • gorzka czekolada (1/3 tabliczki)

Szybka i prosta wersja klasycznego włoskiego deseru.

Etapy przygotowania

Zaparzamy kawę, dolewamy do niej wiśniówkę, słodzimy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy schłodzoną śmietanę z połową paczki cukru wanilinowego (jeśli zapomnieliśmy o schłodzeniu śmietany wystarczy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika)

W drugiej misce ubijamy mascarpone z resztą cukru.

Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone i mieszamy na małych obrotach miksera. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka.

Moczymy biszkopty w kawie i od razu układamy w miseczkach lub wyższych kieliszkach.
Układamy warstwę biszkoptów, następnie wykładamy warstwę masy z mascarpone i bitej śmietany, jeszcze raz biszkopty i masa z mascarpone.

Gotowy deser posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i możemy podawać :]


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962