Przepisy kulinarne
Wtorek, 2 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44157
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek salsa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • opakowanie serka mascarpone
  • słodka śmietana do ubijania 200 - 300 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 ml dosyć mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 ml wiśniówki
  • gorzka czekolada (1/3 tabliczki)

Szybka i prosta wersja klasycznego włoskiego deseru.

Etapy przygotowania

Zaparzamy kawę, dolewamy do niej wiśniówkę, słodzimy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy schłodzoną śmietanę z połową paczki cukru wanilinowego (jeśli zapomnieliśmy o schłodzeniu śmietany wystarczy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika)

W drugiej misce ubijamy mascarpone z resztą cukru.

Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone i mieszamy na małych obrotach miksera. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka.

Moczymy biszkopty w kawie i od razu układamy w miseczkach lub wyższych kieliszkach.
Układamy warstwę biszkoptów, następnie wykładamy warstwę masy z mascarpone i bitej śmietany, jeszcze raz biszkopty i masa z mascarpone.

Gotowy deser posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i możemy podawać :]


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
204