Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pól szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń czekoladowy
  • Składniki na masę krówkową:
  • 1 puszka masy krówkowej ( ja miałam krówkę o smaku czekoladowym )
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • jedna Śnieżka
  • jeden fix do śmietany
  • dwie galaretki cytrynowe
  • Składniki na posypkę słonecznikową:
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag słoneczniku łuskanego

Słonecznikowiec gościł na moim świątecznym stole. Polecam do niedzielnej kawki.

Etapy przygotowania

 

1.

   Biszkopt: Żółtka mieszamy z octem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką, aż wszystko nam się dokładnie połączy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.

2.

   Masa krówkowa: Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.

3.

   Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej śnieżkę i fix. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.

4.

   Posypka słonecznikowa: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor ( trzeba ciągle mieszać i pilnować, żeby nam się zbyt mocno nie przyrumienił, bo będzie miał gorzkawy smak )

5.

   Przechodzimy teraz do przekładania ciasta. Na połowie biszkoptu wykładamy masę krówkową ( odkładamy 2 łyżki ! ), na nią wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto z wierzchu smarujemy pozostawianymi 2 łyżkami masy krówkowej i na nią wysypujemy gorący uprażony słonecznik.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
20.2.2013

Mi nie wyszło, tylko szkoda czasu i składników,a robiłam zgodnie z przepisem ;/

 
20.2.2013

Mi nie wyszło, tylko szkoda czasu i składników,a robiłam zgodnie z przepisem ;/

 
20.2.2013

Mi nie wyszło, tylko szkoda czasu i składników,a robiłam zgodnie z przepisem ;/





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210