Przepisy kulinarne
Sobota, 26 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44004
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem Magdalena Paszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych

Etapy przygotowania

   

Ciasto:

 

Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.

 

Mak:

 

Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.

 

Kruszonka:

 

Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.

 

Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
218

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194