Przepisy kulinarne
Czwartek, 20 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44279
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sernik na zimno z bezami i płatkami migdałowymi

Sernik na zimno z bezami i płatkami migdałowymi cameela5
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 3 godzin
Ilość porcji: 18

Składniki

  • Składniki na spód:
  • herbatniki (3 opakowania po 50g)
  • bezy koktajlowe 150-200g
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 100g masła śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku (na 2,5 litra wody)
  • 1 szklanka mleka
  • Składniki na wierzch ciasta:
  • 200ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 100g białej czekolady
  • 100g płatków migdałowych

Do zrobienia tego serniczka zainspirowały mnie bezy... i ciacho wyszło genialnie! Naprawdę polecam!

Etapy przygotowania

Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nie  wykładamy bezy (koniecznie w całości - nie kruszymy, ponieważ pod  wpływem masy serowej pokruszone bezy rozpuszczają się).

Teraz czas na masę serową: białka oddzielamy od  żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy  masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce  ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku  zagotować szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą  serową energicznie miksując. Teraz szybciutko dodajemy ubite białka i  masę jeszcze raz dokładnie mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką aby  białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy,  wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 - 3 godziny a najlepiej całą noc.

Kiedy masa stężeje zabieramy się za wierzch  serniczka. Kremówkę ze śnieżką ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej  rozpuszczamy białą czekoladę, jeszcze ciepłą łączymy z ubitą kremówką i  dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy połowę płatków migdałowych,  wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na serniczek. Wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych i można już jeść :) SMACZNEGO!!

Zapraszam na mojego bloga: www.wkrainiesmakow.blogspot.com


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.6.2010

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam bo ciasto jest naprawdę pycha:)

 
17.6.2010

Bardzo dobre ciasto.

 
17.6.2010

Wygląda wspaniale dodaje do ulubionych





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
1

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
132