Przepisy kulinarne
Środa, 4 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44609
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

SADLACZKI

SADLACZKI lusi
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 2 godzin

Składniki

  • 60 dkg sadła wieprzowego,
  • ok.60 dkg mąki,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • marmolada,
  • cukier puder do obtaczania

Ciastka w smaku podobne są do ciastek francuskich.

Etapy przygotowania

Sadło należy przekręcić przez maszynkę.Na stolnice wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajo, dodać zółtka i zaczac wyrabiać.Nastepnie dodac  proszek do pieczenia, śmietanę, sól i sadło.Wyrabiać aż będzie gładkie ciasto-ok 10-15 minut. Ciasto podzielić sobie na mniejsze części i każdą część rozwałkowac na ok 1cm i nożem wykroić kwadraty o boku ok 5cm.W każdy kwadrat nałożyć troszkę marmolady i zwinąć jak rogalika. Można złączyć tez tylko 2 rogi-też ciekawie wyglądają.Układać na blaszce wyłożonej tylko papierem sniadaniowym ( nie trzeba natłuszczać blaszki, bo sadło się bedzie wytapiac) lączeniem do dołu. Piec w temp 170 stopni ok 20-25 minut na złoty kolor.Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze,


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3010

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
2

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
13

dagooshya

Ilosc dodanych przepisow:
2

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
2

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
18

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
109

_Milena_

Ilosc dodanych przepisow:
62