Przepisy kulinarne
Sobota, 20 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44182
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rolada biszkoptowa z galaretką

 Rolada biszkoptowa  z galaretką Beata Tkaczyk
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem:
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • aromat rumowy lub arakowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • wiśniowa galaretka rozpuszczona według przepisu na opakowaniu
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje.

Etapy przygotowania

Ciasto:

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Lekko wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni 30-40 minut. Upieczony gorący biszkopt zsunąć z blachy na stolnicę i delikatnie zwinąć w rulon. 

Krem:

 Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać jaja z cukrem i nadal ucierać. Na końcu dodać aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, rozprowadzić na połowie masę śmietankową a na drugiej masę kakaową. Ułożyć pokrojona galaretkę i ponownie zawinąć w rulon. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

 

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.1.2010

Już jest, przepraszam. :-)

 
28.12.2009

Fajnie wygląda, ale gdzie opis przygotowania ?

 
23.12.2009

Taka fajna, puszysta rolada.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404